Ankara’da Görmeniz Gereken 5 Yer
15 - Ocak - 2021
Deniz Olmayan Şehirde hayat Yoktur” Diyenleri Haksız Çıkaracak Şehir.
Gerek eğlence mekânlarıyla gerek tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Ankara, karasal iklimi ve bozkırlarına karşın çoğumuzun kalbinde taht kurmuş bir şehirdir. 1920’den beri Türkiye’nin başkenti olan Ankara ili hem de ülkemizin en büyük ikinci şehri olarak kendini göstermektedir. Senelerce bir oldukça medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu güzel şehir, denizin yokluğunu hissettirmeyecek pek çok keyifli aktivite yapabileceğiniz yerlerle dolu. Sadece bizler bunlardan öncelikli olarak 5 tanesini derleyip sizler için doğrusu bahsettik. Özellikle zamanı ve kültürel gezilerden hoşlanıyorsanız ve “eğlenmek için kumsallarda yuvarlanmasam da olur” diyorsanız, bu blog yazımız tam da sizlik.
1: Anıtkabir
Ankara’da görmeniz gereken bir çok güzel yer olsa da hepsinin başlangıcında hem göz alıcı mimarisi hem de size hissettirdiği gurur ve enerjisiyle Atamızın ebedi istirahat yeri olan Anıtkabir gelir.
Atamızın şanlı ruhuna yakışır bu anıt mezarın neresinde olursanız olun o anki duygularınızı ve coşkunuzu anlatabilmek mümkün değil. Her yaştan ve her milletten insanoğlunun kalbine ve aklına kazınmış ulu önder Atatürk için hazırlanmış bu anıt mezar, Ankara’ya gelip görmeden gitmeniz gereken yerlerin başında geliyor.
Selçuklu taş işçiliği motifleri ve Osmanlı dönemine ilişik ögelerin kullanıldığı yapıda simetriye göre verilmiş, kesme taş malzemeler ağırlıklı olarak kullanılmış ve daha çok anıtsal yönüne yoğunlaşılmış. En çok dikkat çeken bölümlerden kabul edilen Aslanlı Yol, 262 metre uzunluğundaki bir yolun iki tarafına yapılmış 24 aslan heykelinden oluşmaktadır. Kuvvet ve sükûneti temsil eden bu heykeller, Anadolu’da uygarlık kurmuş en eski milletlerden önde gelen Hititlerin sanat anlayışı ile yapılmıştır. Yol boyunca sıralanmış 24 aslan heykeli ise 24 Oğuz boyunu temsil etmektedir.
Her yıl 9 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan Anıtkabir, Barış Parkı ve Anıt Bloku olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Ayrıca Atatürk ve Türk Devrimi Kütüphanesi, çeşitli belgesel filmlerin yayınlandıği Sanat Galerisi ve İsmet İnönü Lahti benzer biçimde yapılar da Anıtkabir içinde bulunmaktadır. Bununla beraber Mustafa Kemal Atatürk’ün kıyafetlerinin, kullandığı bazı eşyaların ve ona armağan edilen bazı armağanlamış da bulunduğu Anıtkabir Müzesi de gelmişken görmek isteyebileceğiniz yerlerden.
Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Yücetepe Mahallesi’nde bulunan Anıtkabir’e daha konforlu bir ulaşım için Ankara araç kiralama fırsatlarımızdan yararlanarak derhal size en uygun aracı kiralayabilir, gezintinizi istediğiniz doğrultuda rahatça sürdürebilirsiniz.
2: Ankara Kalesi
Ankara gibi kadim olan bu kale, Galatlardan Osmanlı’ya pek çok medeniyetin izini taşımaktadır. İnşa edildiği tarih hakkında kesin bir informasyon olmasa da M.S. 7. Yüzyılda Persler tarafınca yapıldığı düşünülmektedir. 16 metre boyundaki duvarlarla çevrili bu kalede tüm Ankara ayaklarınızın altındadır. Yerden 110 metre yükseklikte bir tepede kurulmuş bu kadim kale, Altındağ ilçesi sınırlarında yer almaktadır. İç kale ve dış kale olarak iki ayrı bölümden oluşmaktadır ve giriş için bir ücret talep edilmemektedir.
Her ne kadar görkemiyle Ankara’da gezilecek bölgeler listesinin başlarında Ankara Kalesi gelse de çevresinde de gezip görmek isteyeceğiniz bir çok yer vardır. Bunların başında kaleye çıkmadan derhal önce girişin karşısında göreceğiniz Rahmi Koç Müzesi ve yine yakın civarda bulunan Anadolu Medeniyetler Müzesi gelmektedir.
Üstelik “Buraya kadar gelmişken sevdiklerimizi de unutmak olmaz” diye düşünür olursanız kale civarında yer alan çeşitli hediyelik eşya dükkânlarına uğrayabileceğiniz gibi antikacılara yada bakırcı dükkânlara da göz atabilirsiniz. Kaledeki geziniz bittikten sonra sokak aralarında yer edinen restoranlarda pirinç bardakta salep içip bu güzel anları fotoğraflamayı ihmal etmeyin.
3: Hamamönü
Zamanı bir semt olan Hamamönü de Ankara’nın en kalabalık ilçelerinden biri olan Altındağ’a bağlıdır. Şehrin en eski yerleşim yeri olan Hamamönü, eski evleri ve yürürken kendinizi yıllar öncesine gitmiş gibi hissettirecek sokaklarıyla ünlüdür. Tipik Osmanlı mimarisini taşıyan beyaz ve ahşap evler, özellikle Ramazan aylarında sizi nostaljik bir geziye sürükleyebilir. Burada yer edinen ev, cami ve konak gibi yapılar 17, 18 ve 19, yüzyılın mimari özelliklerini taşımaktadır. Hem Osmanlı bununla birlikte Cumhuriyet dönemine tanıklık etmiş bu semt, adını 1440 yılında meydana getirilen çifte hamamdan almıştır.
2006’da belediye tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları sayesinde Hamamönü, Ankara’da gezilmesi ihtiyaç duyulan yerler içinde albeni merkezi olmuştur. Hamamönü’nün sokaklarında başladığınız tarihi yolculuğunuza zamanı Karacabey Hamamı, Tacettin Sultan Dergâhı, Ulucanlar Cezaevi Müzesi ve Pirinç Han benzer biçimde çaşama gezi duraklarında devam edebilirsiniz. Bununla beraber yakın yöreında yer edinen çeşitli kafe ve mekânlar, gezintiniz bittikten sonra bir bardak çayla yorgunluğunuzu atmak için birebir.
4: Atakule
Ankara’nın sembolü olarak bilinen ve rotatif restoranlı kulesiyle meşhur bu alışveriş merkezi büyük şehrin derhal derhal her yerinden görünmektedir. Değişik bir mimari yapıya haiz Atakule bununla beraber Türkiye’nin ikinci, Ankara’nın ise ilk alışveriş merkezidir. Konum olarak Çankaya semtinde Cinnah Caddesi ile Çankaya Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunmaktadır. Açılışı 1989 senesinde, Ankara’nın başkent oluşunun 66. Yıldönümüne denk gelen günde Turgut Özal tarafınca yapılmıştır. Alışveriş merkezi ve kule bölümü olarak ikiye ayrılan yapı, çeşitli sebeplerle birkaç defa kullanım dışı bırakılmış ve büyük tadilatlardan geçmiştir. Kentin simgesi olarak akıllara kazınmış olan Atakule, tüm Ankara’ya başta olabileceğiniz bir şehir manzarası sunuyor.
5: Atatürk Orman Çiftliği
Sürenin en çağıl ve gelişmiş tarım tesisi olan Mustafa Kemal Atatürk Orman Çiftliği, 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafınca hazineye bağışlanmıştır. Günümüzde tüm işleri ziraat ve Orman Bakanlığı tarafınca yürütülmektedir. Çiftlik arazisinin içerisinde Müze ve Sergi Salonu, Gazi Orman Çiftliği Parkı, Atatürk’ün Selanik’teki evinin bir kopyası ve devlet mezarlığı benzer biçimde gezilecek farklı alanlar da yer verilmiştir. Buraya kadar gelmişken çiftliğin ünlü kokoreçlerinden yemeyi, Gazi Piknik Alanı’nda bir bardak çay içerek günün yorgunluğunu atmayı ve bolca bol fotoğraf çekilmeyi ihmal etmeyin. Ek olarak giriş ücreti bulunmuyor.
Ankara’nın merkezi ilçelerinden kabul edilen Çankaya'da Anıtkabir'e daha konforlu bir ulaşım için Ankara araç kiralama fırsatlarımızdan yararlanarak hemen size en uygun aracı kiralayabilir, gezintinizi dilediğiniz doğrultuda rahatça sürdürebilirsiniz.